Každý z nás si někdy lámal hlavu nad tím, proč se chováme tak, jak se chováme. Proč někdo miluje spontánní výlety, zatímco jiný si vše plánuje do posledního detailu? Proč někteří lidé zvládají stres s klidem, zatímco jiní propadají panice?  Tady přichází na scénu MBTIⓇ (Myers-Briggs Type Indicator). Tento osobnostní dotazník je mnohem víc než jen „škatulka“ – může ti skutečně změnit život.  Tady je 6 důvodů, proč byste měli poznat svůj MBTIⓇ typ!

1. Proč jsi divný na večírku? Už žádná tajemství!

Znáš to. Jdeš na večírek, kde nikoho neznáš, a zatímco všichni energicky konverzují a tančí, ty se krčíš u stěny, tajně kontroluješ telefon a sníš o tom, jak si doma uděláš čaj a pustíš si film. Preferuješ introverzi? Pravděpodobně ano! MBTIⓇ ti pomůže pochopit, proč máš po hodině na večírku pocit, že ti vybouchne hlava, a ukáže ti, že je naprosto v pořádku si odpočinout​. Už žádné trapné výmluvy typu „mám ráno něco důležitého“.

2. Proč máš vždycky ten seznam?

Když jsme s přáteli plánovali dovolenou, všichni se rozhodli během pár minut. Ale já? Já potřeboval zhodnotit všechny možnosti, probrat záložní plány a udělat si seznam! Pokud ti to zní povědomě, možná preferuješ judging (usuzování). A není na tom nic špatného! MBTIⓇ ti ukáže, že plánování a struktura jsou tvé silné stránky. Díky tomu si můžeš věci uspořádat a přitom se naučit občas nechat věci plynout​.

3. Zlepšíš své pracovní porady (a možná i zachráníš týmovou morálku)

Už jste někdy seděli na pracovní poradě a cítili, že kolega chrlí nápady rychleji, než stačíš přemýšlet? Zatímco on  preferuje  extroverzi , a miluje okamžitou zpětnou vazbu, ty s preferencí pro  introverzi potřebuješ čas na promyšlení věcí. MBTIⓇ ti pomůže uvědomit si, že tvoje tichost není slabinou, ale spíše silou. Jakmile to pochopíš, můžeš lépe přispět do týmových diskuzí svým klidným a rozvážným způsobem.

4. Řešíš konflikty jako boss

Vzpomínám si na situaci, kdy jsme se s kolegou pohádali ohledně projektu. Já jsem byl ten, kdo přemýšlel logicky (vvyužíval proces thinking – myšlení), zatímco on se řídil svými pocity (a spoléhal se více na proces feeling – cítění. Nakonec jsme zjistili, že se nehádáme  kvůli obsahu, ale kvůli rozdílnému způsobu přemýšlení. MBTIⓇ ti pomůže pochopit, jak zvládat konflikty – a to jak v práci, tak doma​.Je skvělé vědět, že tvůj partner nejedná „divně“, ale jen jinak přistupuje k řešení problémů. 

5. Jak přežít stres jako profík

Jednou jsem měl v práci neuvěřitelně stresující týden, a moje první reakce byla se stáhnout a všechno analyzovat. Co jsem nevěděl, bylo, že s preferencí pro judging – usuzování potřebuju mít věci pod kontrolou a strukturu, zatímco můj kolega, s preferencí pro perceiving – vnímání , se s tím vypořádal tím, že nechal věci volně plynout. MBTIⓇ ti pomůže pochopit, jak reaguješ na stres, a jak najít správnou strategii, která ti pomůže zvládnout krizové situace​.

6. Najdi harmonii ve vztazích (i v hádkách)

Pamatuju si jednu hádku s partnerkou o tom, kam jet na dovolenou. Zatímco já jsem plánoval itinerář na minutu přesně, ona byla naprosto v klidu s tím, že si prostě „pojedeme a uvidíme, kam dojedeme“. MBTIⓇ nám pomohlo pochopit, že máme odlišné přístupy: já, s preferencí pro  judging – usuzování ,mám rád věci pevně dané, zatímco ona, s preferencí pro perceiving – vnímání . Teď už plánujeme výlety tak, aby si každý přišel na své A hádky? Ty jsou dávno minulostí​. MBTIⓇ ti nenabídne jen odpovědi na otázku, „kdo jsem?“ – poskytne ti nástroje, jak lépe žít. Od zvládání stresu, přes efektivní rozhodování až po zlepšení vztahů – MBTI ti ukáže, jak využít své silné stránky a přijmout své slabiny. Ať už preferuješ extraverzi nebo introverzi, judging nebo perceiving, tento nástroj ti otevře oči a pomůže ti žít vyrovnanější a šťastnější život. Tak co, zkusíš zjistit svůj typ a začít žít s nadhledem?

přihláška na workshop 9. 10. 2024

Přihláška na workshop



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Fill out this field
Fill out this field
Zadejte prosím platnou e-mailovou adresu.
You need to agree with the terms to proceed